Skip Navigation LinksEtusivu > Hakijalle > Hakeminen > Harkintaan perustuva valinta

​​Harkintaan perustuva valinta


Harkintaan perustuvassa valinnassa sinut voidaan ottaa suorittamaan ammatillista perustutkintoa erityisistä syistä, jolloin oppilaitos voi myöntää sinulle opiskeluoikeuden valintapistemäärästä riippumatta. Tällaisia henkilöön liittyviä syitä ovat

Opiskelupaikkaa voi hakea harkintaan perustuvan valinnan kautta, jolloin opiskelupaikka voidaan myöntää myös hakijan pistemääristä riippumatta. Hakijan koulutustarpeet ja mahdollisuus selvitä opinnoista otetaan aina huomioon, kun pistejärjestyksestä poiketaan. Perusteita harkintaa perustuvaan valintaan ovat

Oppimisvaikeudet

Hakijalla on todettuja oppimisvaikeuksia, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseen perusopetuksessa. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin, erityisopettajan tai psykologin tai muun asiantuntijan lausunto. 

Sosiaaliset syyt

Hakijalla on henkilökohtaiseen tai perheen tilanteeseen liittyviä erityisiä syitä, jotka ovat vaikuttaneet opintomenestykseen perusopetuksessa.

Koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet

Hakija on suorittanut perusopetuksen tai vastaavan oppimäärän ulkomailla, todistus on hyvin puutteellinen tai muutoin vaikeasti vertailtavissa, esim. perusopetus on jäänyt kesken. Kaikki ulkomailla perusopetuksen tai vastaavan suorittaneet hakevat harkintaan perustuvan valinnan kautta.

Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito
Hakijalla on hakeutumisvaiheessa puutteellinen suomen kielen taito. Hakija ei vielä hallitse tutkinnon suorittamiseen tarvittavaa sanastoa ja ammattiin liittyvää kieltä suullisesti tai kirjallisesti.

Jos sinulla on peruste hakea harkintaan perustuvassa valinnassa, toimi näin:
Varmista esimerkiksi nykyisen koulusi opinto-ohjaajalta tai erityisopettajalta tai Riverian hakuneuvonnasta, että sinulla on peruste hakea harkintaan perustuvassa valinnassa.
1. Hanki ajantasaiset todistukset käyttämästäsi perusteesta, esim. lääkärintodistus, erityisopettajan tai muun asiantuntijan lausunto.
2. Täytä hakemus opintopolku.fi – palvelussa.
3. Tulosta täytetty hakemus.
4. Perustele lyhyesti miksi haet harkintaan perustuvassa valinnassa.
5. Lähetä tulostamasi hakemus, tekemäsi perustelu sekä hankkimasi todistukset ja muut hakemuksesi liitteet hakuaikana osoitteeseen:


Riveria
hakuneuvonta
PL 70, 80101 Joensuu
Käyntiosoite: Peltolankatu 4, E-talo, 2. krs. Joensuu.


Huom! Yhdet liitteet riittävät, vaikka olisitkin hakenut useampaan Riverian koulutukseen.
Harkintaan perustuvassa valinnassa olet mukana myös normaalissa valintapistelaskentaan perustuvassa valinnassa. Voit siis tulla valituksi koulutukseen, vaikka harkintaan perustuvan valinnan päätös olisikin kielteinen.

Lisätietoja opinto-ohjaajilta ja hakuneuvonnasta,  puh. 013 244 3000 tai hakuneuvonta@pkky.fi.