Skip Navigation LinksEtusivu > Hakijalle > Koulutustarjonta > Tekniikan ja liikenteen ala > Elintarvikeala ja biotekniikka
PKKY - Tekniikan ja liikenteen ala - elintarvikeala ja biotekniikka

Elintarvikeala ja biotekniikka

Elintarvikealan tyypillisiä töitä ovat elintarvikkeiden valmistus, pakkaus ja varastointi. Suurteollisuudessa työ on usein tarkkaa automatisoidun valmistusprosessin valvontaa ja säätöä.
Pienissä ja keskisuurissa elintarvikealan yrityksissä  tehdään enemmän käsityötä.

Työpaikkoja on mm. leipomoissa, kahviloissa, konditorioliikkeissä sekä henkilöstöravintoissa.
Alalta valmistuneet voivat työskennellä myös tuotekehityksessä, ravintolassa tai ruokakaupan tuote-esittely ja myyntitehtävissä.


Laboratorioalan perustutkinnosta valmistuvat laborantit ottavat työssään näytteitä, tekevät määritetyt tutkimukset sekä arvioivat ja raportoivat tulokset.  Tutkimuksissa käytetään kemiallisia, fysikaalisia, biologisia, mikrobiologisia ja aistinvaraisia menetelmiä.

Laborantteja työskentelee muun muassa teollisuuden ja kaupan laadunvalvonta- ja tuotekehityslaboratorioissa sekä kuntien ja valtion elintarvike- ja ympäristövalvonnan laboratorioissa. Yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa laborantti voi olla tutkimusryhmän avustavana jäsenenä. yöpaikkoja on myös terveydenhuollon, tullin ja poliisin laboratorioissa. Laboratorioalan tuotteita ja laitteita valmistavissa ja markkinoivissa yrityksissä laborantti voi työskennellä tuotekehityksessä tai myyntitehtävissä.


Tutkinto
Paikkakunta
Kenelle?
 
 

Ammatillinen perustutkinto

 

Laborantti

Elintarvikeala ja biotekniikka

Laborantti työskentelee erilaisissa tutkimus-, tuotekehitys- ja laadunvalvontalaboratorioissa teollisuuden, erilaisten tutkimuslaitosten tai korkeakoulujen palveluksessa.

 

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikeala ja biotekniikka

Elintarvikkeiden valmistajien ammattiosaamiseen kuuluu tuotekehitystä, tuotteiden valmistusta ja myyntityötä. Voit työskennellä esimerkiksi kaupassa tai teollisuudessa elintarviketuotteiden valmistuksessa, myynnissä tai markkinoinnissa.

 

Leipuri-kondiittori

Elintarvikeala ja biotekniikka

Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, konditoriatuotteita ja leipomoeineksiä sekä käsin että koneellisesti. Leipomossa ...

 

Lihatuotteiden valmistaja

Elintarvikeala ja biotekniikka

Lihatuotteiden valmistaja työskentelee lihanleikkaamoissa, teurastamoissa, lihavalmisteiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa.

Ammattitutkinto

 

Kondiittorin ammattitutkinto

Elintarvikeala ja biotekniikka

Kondiittorin ammatin hallinta vaatii kondiittorilta laajempaa leipomoalan toiminnan tuntemista sekä pienissä leipomo-konditorioissa että suurissa yrityksissä.

 

Leipurin ammattitutkinto

Elintarvikeala ja biotekniikka

Leipuri tuntee leipomoalan raaka-aineet ja tuotteet, osaa erilaisten taikinoiden valmistamisen, leipomisen ruoka- ja kahvileiviksi sekä leipomoeineksiksi, erityisruokavalio- ja luomutuotteiden valmistuksen.

 

Lihanjalostajan ammattitutkinto

Elintarvikeala ja biotekniikka

Lihanjalostajan koulutus on suunnattu liha- ja riista-alalla työskenteleville henkilöille sekä liha- ja riista-alasta kiinnostuneille.