Skip Navigation LinksEtusivu > Oppilaitokset > Pohjois-Karjalan ammattiopisto > Niittylahti > Koulutustarjonta > nuoriso-ja-vapaa-ajanohjauksen perustutkinto

nuva_nettiin.png_versio2.png
Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto (180 osp)

Halutatko työskennellä erilaisissa yksilön- ja ryhmänohjauksen tehtävissä?
Haluatko toteuttaa tapahtumia ja tukea yksilöitä kohti sosiaalista osallisuutta?

 • Koulutuksessa perehdytään eri ikäisten yksiöiden ja erilaisten ryhmien kohtaamiseen ja ohjaamiseen
 • Opintojen aikana tutustutaan ohjauksen menetelmiin kuten kulttuuri, liikunta tai seikkailu ja elämystoiminta
 • Valinnaisissa tutkinnon osissa on mahdollista suuntautua itseään kiinnostavalle ohjauksen osa-alueelle kuten ikääntyvien ohjaus, sosiaalinen vahvistaminen tai palvelutoiminta.
 • Koulutus sopii peruskoulun jälkeen, toisen asteen tutkinnon jälkeen tai täydennyskoulutukseksi.
 • Mahdollisuus suorittaa oppisopimuskoulutuksena!

  LISÄHAKU ON NYT KÄYNNISSÄ!

Peruskoulu- ja lukiopohjaiset hakijat haku osoitteessa www.opintopolku.fi
Aikaisemman tutkinnon suorittaneet HAKU TÄSTÄ »

 

Katso koulutuksen esittelyvideo

Opinnot

Voit hakeutua opintoihin heti peruskoulun jälkeen, yo-pohjaiselle linjalle tai suorittaa opinnot oppisopimuksena.
Opinnot ovat hyvin toiminnallisia sisältäen paljon yhdessä tekemistä ja oppimista.

Erikoistu kiinnostuksesi mukaan!

Valinnaisia ohjauksen menetelmiä:                                 
-Kulttuuriohjaus                                                                            
-Liikunnanohjaus                                                                          
-Luonto- ja elämystoiminta   

Valinnaisia tutkinnon osia mm.:
-Sosiaalinen vahvistaminen
-Yrityksessä toimiminen ja palvelutoiminta

-Ikääntyvien ohjaus                                                      

Opintojen rakenne:

Opinnot koostuvat yhteisistä tutkinnon osista (matematiikka, kielet jne.), pakollisista ammatillisista opinnoista sekä valinnaisista tutkinnon osista ja vapaasti valittavista opinnoista. Vapaasti valittavia opintoja suoritetaan 10 osaamis-pistettä (ei koske ylioppilaita tai toisen tutkinnon suorittaneita/suorittajia).
Tutkinnon perusteet »
 

Lotta pieni nettiin.jpgKaikille pakolliset tutkinnon osat (105 osaamispistettä)

 • Ohjaajuus 35 osp
 • Ohjauksen menetelmät 30 osp
 • Ohjaus eri toimintaympäristöissä 40 osp

Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (30 osaamispistettä)

 • Kansalais- ja järjestötoiminnan ohjaus 15 osp
 • Projektitoiminnan ohjaus 15 osp
 • Nuorten sosiaalinen vahvistaminen 20 osp
 • Monikulttuurisen toiminnan ohjaus 15 osp
 • Palvelujen tuottaminen 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
 • Ikääntyvien ohjaus 15 osp
 • Yrityksessä toimiminen 15 osp
 • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp

Paikallisesti tarjottavat tutkinnonosat

 • Seikkailukasvatus 15 osp
 • Nuorisotyö koulussa 15 osp

Hakeminen

Haku vapaisiin opiskelupaikkoihin on avoinna 19.6.14.7.2017

Peruskoulu- ja lukiopohjaiset hakijat – täytä hakulomake osoitteessa www.opintopolku.fi.
Aikaisemman tutkinnon suorittanut - HAKU TÄSTÄ »
 
Lisähaun opiskelijavalinta
Hakijat valitaan kunkin haun valintaperusteiden mukaisesti. Hakijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi, järjestetään kielikoe 1.8.2017. Pääsy- ja soveltuvuuskokeet pidetään 3.8.2017. Hakijoille lähetetään kutsu kokeisiin.

Hakijat valitaan 5.8.2017 alkaen. Valintatiedot julkaistaan viimeistään 7.8.2017. Hakijat saavat tiedon valinnasta kirjeitse, sähköpostilla tai puhelimitse.

Vapaita opiskelupaikkoja ja oppisopimuspaikkoja voi tiedustella ympäri vuoden. Jatkuva haku on avoinna muulloin kuin erillis- ja lisähakujen aikana. Syksyllä jatkuva haku aukeaa 14.8.2017. Hae jatkuvan haun aikana tästä

Pääsyvaatimukset

Pääsyvaatimuksena on peruskoulu, ammatillinen tutkinto, lukio tai ylioppilastutkinto sekä soveltuvuus alalle.

Koulutus kuuluu koulutusaloihin, joissa noudatetaan SORA-lainsäädännön määräyksiä ja tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia. 1.1.2012 voimaan astuneen SORA-lainsäädännön mukaan opiskelijaksi ei voida ottaa sellaista henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen. Lisätietoja terveyteen ja toimintakykyyn liittyvistä rajoitteista löydät täältä tai oppilaitoksen opinto-ohjaajalta.

Kustannukset

Koulutus on maksutonta toisen asteen koulutusta. Opiskelijan tulee hankkia säähän sopiva ulkoiluvaatetus sekä joitakin erikseen ilmoitettavia oppikirjoja. Pääosin materiaali jaetaan kuitenkin monisteita. EA- ja hygieaniakortit ovat maksullisia. 

Kaikille opiskelijoille on tarjolla ilmainen aamupuuro ja muualla asuvat opiskelijat saavat lounaan koulupäivänä. Asuntolan asukkaat saavat ilmaisen majoituksen, aamupalan, lounaan ja päivällisen. Viikonloppuisin asumiseen ei sisälly ruokapalveluja.

Opiskelijat voivat hakea Kelan opintotukea ja akuisopiskelijat myös ammattiliittojen Koulutusrahaston tukea. Opiskelija voi hakea asuntolapaikkaa opistolta. Asuminen »

Muuta opiskelusta

Opetus on jaettu kahdeksan viikon pituisiin teemoihin. Koulutuksessa on teoriaopintoja, jotka sidotaan kiinteästi käytäntöön siten, että opittua pääsee kokeilemaan myös käytännössä.

Työssäoppimista on vähintään puoli vuotta. Työssäoppimispaikkoja ovat esim. nuorisotalot, järjestöt ja projektit, koulut, päiväkodit tai työpajat. Opiskelijoita on ollut työssäoppimassa myös ulkomailla (mm. Virossa ja Etiopiassa). Lisää työssäoppimisesta »

Opiskelu on usein tiimityöskentelyä: ryhmätyötä, suunnittelua, ideointia tai toiminnallisten tuokioiden järjestämistä. Opistomme ympäristössä  järjestetään esimerkiksi lasten leirejä, ala- ja yläkoululaisten leirikouluja ja työyhteisöjen hyvinvointi- ja virkistäytymistapahtumia,  joten niiden aikana voi opetella ohjaus- ja järjestelytehtäviä. Lisäksi olemme eri tahojen kanssa yhteistyössä järjestämässä monenlaisia tapahtumia. Hyödynnämme me myös oman opistomme tarjoamat tilaisuudet järjestää ohjaustuokioita muille opiskelijaryhmille.

Opinnot kootaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPSin) avulla. Opiskelijan omat valinnat ohjaavat opintojen kokonaisuutta.

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Opintojen jälkeen voi pyrkiä minkä alan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon tahansa.

Kahden tutkinnon suorittaminen tai opiskelu yo-pohjalla

Kahden tutkinnon suorittaminen on mahdollista. Voit halutessasi suorittaa joko toisen ammatillisen perustutkinnon tai lukio-opinnot Joensuun lyseon aikuislukiossa. Ylioppilas- ja ammatillisen tutkinnon suorittaneille on mahdollista valmistua noin kahdessa vuodessa.

Työpaikat

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tuleva työpaikka voi olla esimerkiksi kaupungin nuorisotalolla, nuoriso- ja perhekodissa, järjestössä, projektissa, koulussa, seurakunnassa, työpajatoiminnassa, koulutuskeskuksessa tai palvelulaitoksissa.

Erilaisia ammattinimikkeitä on 72 kpl, esimerkiksi: nuoriso-ohjaaja, vapaa-ajanohjaaja, erityisnuorisotyöntekijä, työpajaohjaaja ja virikeohjaaja.

Lisätietoja

Hakuneuvonta neuvoo mielellään hakeutumiseen liittyvissä kysymyksissä. Apua ja ohjeita saa sähköpostilla osoitteesta hakuneuvonta@pkky.fi tai puhelimitse 013 244 3000.

Koulutuspäällikkö Suvi Mutanen p. 050 918 4243 | suvi.mutanen@pkky.fi
Opinto-ohjaaja Teija Alanen p. 050  367 9921 | teija.alanen@pkky.fi

Seuraa meitä! 
            FB logo.jpg instakuvake.jpg

pkky.amoni          @amoni_pkky