​​​Hyvä opiskella

Opiskelijamme antavat hyvän palautteen opiskelusta, viisi portaisella asteikolla palaute on 4,2-4,4.
Opintoja ja opiskelua kehitetään koko ajan koneyrittäjien, laitevalmistajien ja tutkimuslaitosten kanssa.
Kohtuullisen pienet ryhmät ja runsas kalusto mahdollistaa, että meillä saa ajaa kaikki.
Ammattitaitoinen ja kokenut henkilöstö.
Meillä on hyvät opiskelijat ja hyvä ryhmähenki.
Ammattiopsto Valtimon opiskelijat löytävät helposti työssäoppimispaikkoja ja myös työllistyvät hyvin.

Koneopit_Simulaattori.png
Oppilaitoksella on laaja valikoima metsäkonesimulaattoreita, joilla voidaan antaa alkuopetus sekä opetusta mittalaitten ohjelmoinnista

 

Käytännönläheistä opiskelua

Opiskelu ammattiopisto Valtimolla on käytännönläheistä. Yli puolet opinnoista on erityyppisiä harjoituksia tai työssäoppimista maastossa tai hallilla. Ryhmäkoko on usein alle 10, joten opettajalla on aikaa kaikille opiskelijoille. Opiskelu etenee perusteiden ja turvallisten työtapojen opiskelun kautta itsenäiseen opintojen suorittamiseen. Työssäoppimista on läpi opintojen, mutta ajallisesti  ne painottuvat opintojen loppupuolelle. Suuri osa opiskelusta on raskaiden koneiden käytön, huollon ja korjauksen opiskelua. Simulaattorit ovat tärkeä osa opiskelua ja opetusta. Useisiin koulutuksiin kuuluu C-ajokortin korotus ja kuljetusalan perustason ammattipätevyys koulutus.

Koneopit_Saksitarkastus.jpg
Metsäkonekoulussa opetetaan myös saksitarkastus elektronisilla mittasakseilla

Kalustoa ammattiopisto Valtimolla on runsaasti, joten meillä saa ajaa kaikki. Metsäkoneita on noin 30, kaivinkoneita 5 ja puutavara-autoja 4.  Autokouluautona on nosturilla vasrustettu kuorma-auto. Koneiden kuljetusautoa käytetään myös ajo-opetukseen. Metsäkonesimulaattoreita on noin 20 ja  puutavara-autosimulaattoria 4 opiskelijoiden käytössä, myös iltaisinkin.

Metsäkoneyrittäjät ja -valmistajat tarjoavat ammattiopisto Valtimon opiskelijoille hyvin työssäoppimispaikkoja. Useat myös työllistyvät työssäoppimispaikkoihin valmistuttuaan. Työssäoppiminen ulkomailla opintojen aikana on mahdollista. Kansainvälisyyteen tarjoaa mahdollisuuden opiskelijavaihto. 

Opintososiaaliset edut

Opintososiaaliset edut vaihtelevat riippuen kou​lutustyypistä ja opiskelijan elämäntilanteesta.

Ennen opintojen aloittamista on hyvä selvittää Kelalta sekä TE-keskukselta mahdollisuudet opinto- ja muihin tukiin. Opintotoimistomme neuvoo opintotukeen liittyvissä asioissa ja teekee tarvittavia todistuksia.

Kaikki tutkintotavoitteinen opiskelu on opiskelijalle maksutonta.

Kaikille opiskelijoille annetaan käyttöön kypärä, huomioliivit, suojahaalarit ja turvakengät sellaisiin töihin, joissa suojavarusteita tarvitaan.

Moottorisahalla tehtävissä harjoituksissa koulu antaa opiskelijan käyttöön kypäräpaketin, turvasaappaat, viiltosuojahousut ja käsineet.

Opiskelijaterveydenhuollosta Valtimolla huolehtivat Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuoltokuntayhtymä. Osa palveluista on tarjolla oppilaitoksen tiloissa, osa lähellä sijaitsevassa terveyskeskuksessa.

Perustutkinnoissa majoitus ja ruokailut ovat maksuttomia sekä nuorille että aikuisille vuoden 2018 alusta. Majoituskapasiteetti asuntoloissa on rajallinen, mutta yleensä kaikille on löytynyt asuntolapailla Valtimolla. Ammattiopisto Valtimolla ei ole omaa asuntolaa Joensuussa. Joensuussa opiskelijat voivat hakea asuntolapaikkaa Joensuussa sijaitsevista asuntoloista, ne  on tarkoitettu lähinnä nuorille ensimmäisen vuoden opiskelijoille.


Nuorten 180 osp / 3 vuotta (opetussuunnitelmapohjainen) koulutus metsäalan perustutkintoon

Opetus, ruokailut, turvavarusteet ja majoitus ovat maksuttomia. Asuntolapaikka tarjotaan kouluviikkojen aikana. Pitkämatkalaisilla on mahdollisuus anoa oikeutta asua asuntolassa viikonloppuisin.

Opiskelijan omakustanteiset hankinnat

Metsäalan perustutkinnossa koululta yhteistilauksena:

 • Metsäkoulukirja, Koneellinen puunkorjuu 
 • Talousmetsien luonnonhoito kirja sekä harjoitusvihko
 • Tapion maastotaulukot
 • Relaskooppi


Kustannukset noin 150 euroa.

Itse hankittavat:

 • Laskin
 • Muistiinpanotarvikkeet, mielellään kansio
 • Maastoruokailuvälineet: evästermos, eväslaatikko yms.
 • Lukko sosiaalitilojen kaappiin
 • Suojakäsineet
 • Maastokelpoinen vaatetus: sadepuku, kumisaappaat
 • ​Liikuntavarusteet
 • Reppu

 

Aikuisten tutkintoon valmistava koulutus

- perustutkinnot, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto

Opetus, suojavarusteet ovat maksuttomia.

Vuoden 2018 alusta ruokailu on maksuton. Myös majoitus on maksuton asuntolassa. Asuntolapaikkoja voi ruuhka-aikoina olla tarjolla rajoitetusti.

Työvoimakoulutus

Opetus ja suojavarusteet ovat maksuttomia.