​​​Käytännönläheistä opiskelua

Opiskelu ammattiopisto Valtimolla on käytännönläheistä. Yli puolet opinnoista on erityyppisiä harjoituksia tai työssäoppimista maastossa tai hallilla. Ryhmäkoko on usein alle 10, joten opettajalla on aikaa kaikille opiskelijoille. Opiskelu etenee perusteiden ja turvallisten työtapojen opiskelun kautta itsenäiseen opintojen suorittamiseen. Työssäoppimista on läpi opintojen, mutta ajallisesti  ne painottuvat opintojen loppupuolelle. Suuri osa opiskelusta on raskaiden koneiden käytön, huollon ja korjauksen opiskelua. Simulaattorit ovat tärkeä osa opiskelua ja opetusta. Useisiin koulutuksiin kuuluu C-kortin ja kuljetusalan perustason ammattipätevyys koulutus.

Kalustoa ammattiopisto Valtimolla on runsaasti, joten meillä saa ajaa kaikki. Metsäkoneita on noin 25, kaivinkoneita 5 ja kuorma-autoja 4.  Metsäkonesimulaattoreita on 15 opiskelijoiden käytössä, myös iltaisinkin.

Metsäkoneyrittäjät ja -valmistajat tarjoavat ammattiopisto Valtimon opiskelijoille hyvin työssäoppimispaikkoja. Useat myös työllistyvät työssäoppimispaikkoihin valmistuttuaan. Työssäoppiminen ulkomailla opintojen aikana on mahdollista. Kansainvälisyyteen tarjoaa myös mahdollisuuden opiskelijavaihto. 

 

Opintososiaaliset edut

Opintososiaaliset edut vaihtelevat riippuen kou​lutustyypistä ja opiskelijan elämäntilanteesta.

Ennen opintojen aloittamista on hyvä selvittää Kelalta sekä TE-keskukselta mahdollisuudet opinto- ja muihin tukiin. Koulun alkaesssa neuvomme opintotukeen liittyvissä asioissa ja teemme tarvittavia todistuksia.

Kaikki tutkintotavoitteinen opiskelu on opiskelijalle maksutonta. Aikuisten tutkintoon valmistavasta koulutuksesta peritään tutkintomaksu, joka vuonna 2016 on 58 €.

Kaikille opiskelijoille annetaan käyttöön kypärä, huomioliivit, suojahaalarit ja turvakengät sellaisiin töihin, joissa suojavarusteita tarvitaan.

Moottorisahalla tehtävissä harjoituksissa koulu antaa opiskelijan käyttöön kypäräpaketin, turvasaappaat, viiltosuojahousut ja käsineet.

Opiskelijaterveydenhuollosta Valtimolla huolehtivat Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuoltokuntayhtymä. Osa palveluista on tarjolla oppilaitoksen tiloissa, osa lähellä sijaitsevassa terveyskeskuksessa.

Nuorten 180 osp / 3 vuotta (opetussuunnitelmapohjainen) koulutus metsäalan perustutkintoon

Opetus, ruokailut, turvavarusteet ja majoitus ovat maksuttomia. Asuntolapaikka tarjotaan kouluviikkojen aikana. Pitkämatkalaisilla on mahdollisuus anoa oikeutta asua asuntolassa viikonloppuisin.

Opiskelijan omakustanteiset hankinnat

Metsäalan perustutkinnossa koululta yhteistilauksena:

 • Metsäkoulukirja
 • Talousmetsien luonnonhoito kirja sekä harjoitusvihko
 • Tapion maastotaulukot
 • Relaskooppi


Kustannukset noin 150 euroa.

Itse hankittavat:

 • Laskin
 • Muistiinpanotarvikkeet, mielellään kansio
 • Maastoruokailuvälineet: evästermos, eväslaatikko yms.
 • Lukko sosiaalitilojen kaappiin
 • Suojakäsineet
 • Maastokelpoinen vaatetus: sadepuku, kumisaappaat
 • ​Liikuntavarusteet
 • Reppu

Aikuisten näyttötutkintoon valmistava koulutus perustutkinnot, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto

Opetus, suojavarusteet ovat maksuttomia.

Työvoimakoulutus

Opetus ja suojavarusteet ovat maksuttomia.