Skip Navigation LinksEtusivu > Oppilaitokset > Pohjois-Karjalan kesäyliopisto > Ajankohtaista > Joensuun kirjallisuustapahtuma - RIKOS kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa 16.-18.9.2016
 

15.3.2016

kirjallisuustapahtuma_rikos.png

Joensuun kirjallisuustapahtuman ilme ja esiintyjät julkaistiin

Kirjallisuustapahtuma on jokasyksyinen avoin, keskusteleva yleisötilaisuus, jossa esiintyy eri alojen tutkijoita ja kirjailijoita. Mukana on myös oheisohjelmaa, kuten matinea, jamit ja teatteriesitys. Tapahtumapaikkoina ovat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus ja Joensuun konservatorio. Suunnittelusta vastaa työryhmä.  Toteutuksen hoitaa Pohjois-Karjalan kesäyliopisto.

16.-18.9.2016 järjestettävä tapahtuma on yleisölle maksuton ja laajin kohderyhmä ovat tavalliset kirjojen lukijat, joiden lukemisharrastukselle se antaa arvokkaita virikkeitä ja välineitä. Tilaisuus sopii erinomaisesti myös kirjallisuusalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Joensuun tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa Suomen kirjallisuustapahtumien joukossa ja vuonna 2015 kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin 1200 henkilöä.

Tänä vuonna teemana on RIKOS

Vuodesta 2000 järjestetyn Joensuun kirjallisuustapahtuman vuoden 2016 teema on RIKOS kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Perinteiseen tapaan teemaa käsitellään kolmen päivän aikana laajasti sekä kaunokirjallisuuden ja muiden taiteiden että eri tieteenalojen näkökulmasta.

Tieteen päivään sisältyy viisi asiantuntija-alustusta teemasta mm. oikeushistorian, oikeussosiologian ja oikeusfilosofian näkökulmista.

Rikoskirjallisuudella ja rikosjournalismilla on oma osuutensa tapahtumassa, mutta rikoksen teemaa avarretaan paljon yli ja ohi genren ottamalla esiin myös suuria eettisiä kysymyksiä, kuten rikokset ihmisyyttä vastaan, prostituutio, ihmissalakuljetus ja muu ihmiskauppa, ympäristörikokset, talousrikokset ja muu harmaa talous.

Miten kaunokirjallisuus heijastaa niitä suuria humaanitaarisia kriisejä, joita esimerkiksi nykyiset Eurooppaan suuntautuvat kansainvaellukset aiheuttavat? Mikä murhassa viehättää lukijoita? Ympäristörikokset ja talousrikokset ovat harvoin keskiössä rikoskirjallisuudessa – mistä tämä johtuu?  Muun muassa näitä aiheita pohditaan kaunokirjallisuuden osuudessa viiden alustajan esitysten pohjalta.

Lue lisää >>